De werking van massage

Is elke massage hetzelfde?
Heel kort gezegd: nee. Massages kunnen verschillende doelen hebben. Gelet op het doel is elke massage anders ingericht. De ene soort massage bestaat uit veel diepe knedingen, de andere uit drukpunten en weer andere uit lichte strijkingen.

Het doel van een massage kan puur fysiek zijn; bijvoorbeeld ter ontspanning van spieren, bij herstel na letsel of als behandeling van hoofdpijnklachten. Maar het doel kan ook algemener zijn; bijvoorbeeld ter verhoging van de weerstand of voor een betere bloedcirculatie. Spirituele massages leggen de focus meer op het emotioneel en/of energetisch vlak. De nadruk bij holistische massages ligt op de eenheid van het lichamelijk en geestelijk welzijn. Massages kunnen dan ook ingezet worden als therapie bij angst en depressie en uiteraard veelvuldig als behandeling van de gevolgen van stress. Ongeacht de aard of het doel van de massage worden tijdens het masseren positieve effecten bereikt op zowel fysiek als mentaal vlak.

Massagepraktijk MéMé biedt zowel massages voor fysieke doeleinden, zoals ontspanning van de spieren of behandeling van hoofdpijnklachten, als voor mentale doeleinden, zoals de eenheid van het lichamelijk en geestelijk welzijn en behandeling van de gevolgen van stress. De openingszin van de internetsite is dan ook niet voor niets: “Massagepraktijk MéMé is de plek om tot rust te komen zowel lichamelijk als mentaal”

Wat zijn die positieve effecten?
Meeste massages worden als aangenaam ervaren, en daarmee bewerkstelligt het zijn kracht: lichaam én geest profiteren van massage. Maar wat zijn de effecten van massage? Ik zet er een aantal voor je op een rij:

 • bevordering herstel;
 • afname pijn;
 • vermindering stress;
 • vermindering angst;
 • verbetering prestaties;
 • verhoging weerstand;
 • verbetering concentratie;
 • voorkomen blessures;
 • verbetering slaappatroon;
 • vermindering blokkades in spierweefsel;
 • verbetering celweefsel;
 • vermindering depressie.

Een fysieke massage zorgt uiteraard dat er een prikkel wordt gegeven aan spieren, pezen, huid en zelf organen. Deze prikkel gebeurt door strijkingen, knedingen en constante bewegingen. Hierdoor wordt er warmte gecreëerd waardoor spieren beter worden doorbloed, pezen weer buigzaam worden, littekenweefsel weer zacht wordt en de huid weer flexibel wordt. De betere doorbloeding zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden en voedingsstoffen weer aangevoerd kunnen worden. Massage bevordert dan ook de afvoer van vocht en bevordert de stofwisseling.

Tijdens massage komen er verschillende stoffen vrij die goed zijn voor je welbevinden. Massage zorgt het toenemen van endorfine, een lichaamseigen pijnstiller die ook voor een geluksgevoel zorgt. Maar ook voor de hormonen serotonine en oxytocine. Daarnaast zorgt het voor een afname van de stresshormonen cortisol en noradrenaline. Meer informatie over de stofwisseling staat ook in het artikel ‘Stress en psychische klachten’

Bovenstaande effecten kunnen allemaal wetenschappelijk worden onderbouwd. Maar er zijn ook landen die massage niet wetenschappelijk onderbouwen maar een eigen traditionele geneeskunde hanteren. De succes van massage wordt daar verklaard vanuit een filosofische, holistische of spirituele leer. Shiatsu is ook gebaseerd op een traditionele geneeswijze, namelijk de oosterse geneeswijze. En al is er geen eenduidig wetenschappelijke grond voor het succes van shiatsu, ervaring leert dat het helpt.

Waarom dan vaker laten masseren?
Hierboven heb ik je een aantal voordelen van massage opgenoemd. Tijdens de massage worden er dus verschillende processen in het lichaam aan het werk gezet. Deze processen werken nog door na een massage. Bij de ene persoon is dit acht dagen, bij de andere slechts vijf. Na deze acht of vijf dagen komt het lichaam weer in een ruststand. Hierbij ontstaat er een betere balans dan voor de massage. Als je erge en langdurige klachten hebt, zal één massage dus niet de verstoorde balans opheffen. Hiervoor zullen meerdere behandelingen nodig zijn. Ook als je geen klachten ondervindt, kan een behandeling een boost zijn voor je lichaam. Kleine verstoringen worden opgeheven en je weerstand wordt hoger. Daarom is het goed om je regelmatig te laten masseren.