Magnesiumolie

Magnesium
Jarenlang worden we ingepraat over het nut en belang van calcium maar vaak wordt magnesium vergeten. Terwijl een hoog calciumwaarde voor een verlaging van de waarde magnesium in het lichaam zorgt (en andersom). Balans tussen deze twee mineralen in het lichaam is belangrijk voor je gezondheid.

Waar is het goed voor?
Hoewel magnesium voor een lange tijd is vergeten, hoor je er wel weer steeds meer over. En terecht! Magnesium is bij veel lichaamsprocessen betrokken. Laten we een aantal voorbeelden aanhalen wat het mineraal voor je doet:

  • Magnesium is verantwoordelijk voor het goed functioneren van meer dan 300 enzymatische processen in ons lichaam.
  • Het lichaam gebruikt magnesium om de spieren te laten ontspannen.
  • Het is een vereiste voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het innemen van suiker vraagt meer magnesium van het lichaam.
  • Erg belangrijk voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Hart en bloedvaten.
  • Het houdt hormonen in balans. Bij mannen én vrouwen. Inname van magnesium verlicht PMS.
  • Het zorgt voor een stabiel humeur. Een goede waarde van magnesium in het lichaam zorgt voor stabiliteit. Depressies en stemmingswisselingen krijgen minder kans.
  • Het zorgt voor een goede nachtrust. Lichte en slechte slapers slapen dieper met een goede waarde aan magnesium in het lichaam.
  • In periodes van stress, lichamelijk of geestelijk, gebruikt het lichaam extra magnesium om deze periode door te komen. Stress doet dus een groot beroep op de magnesiumvoorraad. Hoge lichamelijke activiteit is óók stress. Bijvoorbeeld sporten of ‘niet op de bank kunnen zitten, altijd wat moeten doen’. Magnesium wordt daarom ook wel het ‘antistress mineraal’ genoemd.

Op zich zou je voldoende binnen moeten krijgen door gezond te eten. Magnesium vind je namelijk onder andere in groene groente, noten, zaden, volkoren producten, cacao, bananen en ananas. Je zou denken dat je dan geen tekort zou hebben. Toch blijkt een grote hoeveelheid van de mensen niet voldoende magnesium binnen te krijgen. De oorzaak hiervan kan liggen in een hoge inname van calcium, de lage voedingswaarde van ons voedsel, maar ook de (onbewuste) stress van het snelle, drukke en gehaaste leven. Weinig mensen zijn in staat hun lichaam voldoende rust te geven na een lange werkdag. Inmiddels zijn we zo gewend aan stress, het hoort erbij. Wellicht moet een extra inname van magnesium er dan ook bij horen.

Magnesiumolie
Magnesiumolie is een goede oplossing om extra magnesium binnen te krijgen.  Het wordt snel opgenomen door de huid en herstelt het magnesiumgehalte daar waar het nodig is. Heb je stijve kuiten, dan kan je het daar toepassen. Wil je beter slapen, pas het dan toe op je buik, oksels of voeten. Daar wordt de olie snel opgenomen. Heb je intensief gesport, pas het toe op de verzuurde spieren.

Misschien is olie wat misleidend, want eigenlijk is magnesiumolie in de winkels niets anders dan magnesiumchloride in water. De magnesiumolie bij Massagepraktijk MéMé is gemaakt van magnesiumvlokken opgelost in gekookt gedestilleerd water. Magnesiumvlokken kennen een hoger gehalte magnesiumchloride, ongeveer 47%. Daarom kan de zelfgemaakte olie wat sterker geconcentreerd zijn. De naam komt echter omdat het wat olie-achtig aanvoelt.

Hoe gebruik je het?
De olie wordt geleverd in een spray flacon. Je kan de magnesiumolie op die plek sprayen waar jij het nodig acht. Gebruik dagelijks 10-20 sprays, liefst over twee momenten. Masseer het licht in en laat het vervolgens intrekken. Als je begint met het gebruik van magnesiumolie kan je in het begin een tintelend gevoel krijgen. Na een aantal keer gebruik verdwijnt dit meestal. Bij wondjes kan het ook een prikkend gevoel geven. Dus pas hiermee op. De olie trekt het vlotst in na het douchen. Als je de olie niet fijn vindt aanvoelen, kan je de olie na 20 minuten eraf wassen. Maar je kunt het ook gewoon laten zitten.

Waar kan je het kopen?
Magnesiumolie is in de meeste gezondheidswinkels te koop. Hiervoor betaal je al  makkelijk € 15,00 voor een flacon van 100 ml. Dat kon anders dacht ik. Dus ik heb zelf magnesiumolie gemaakt, ook voor jullie. Bij Massagepraktijk MéMé kan je een flacon van 100 ml kopen voor maar € 5,50. Je bespaart elke keer dus bijna € 10,00. Wil je de flacon de volgende keer laten bijvullen, kost het je maar € 4,00. Daarnaast is er ook nog een variant van 50 ml. Vraag erna in de praktijk!