Stress en psychische klachten


Massage werkt op verschillende vlakken. Zoals we over het algemeen weten kan het helpen tegen fysieke klachten. Maar wist je ook dat massage ondersteuning kan bieden bij psychische klachten?

Het verlichten van psychische klachten
Onderzoeken hebben uitgewezen dat massage het parasympatisch gedeelte van het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Dit is het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam helpt om zich te herstellen en tot rust te komen. Kortom om stress, spanningen, stemmingswisselingen en angsten te verminderen. Hormonen die een belangrijke rol spelen bij de werking van het parasympatisch zenuwstelsel zijn cortisol, noradrenaline, endorfine, serotonine en oxytocine.

Door massage neemt de aanmaak van cortisol en noradrenaline af, waardoor je je rustiger en evenwichtiger voelt. Massage zorgt ook voor het toenemen van endorfine, een lichaamseigen pijnstiller die ook voor een geluksgevoel zorgt. Ook de aanmaak van serotonine neemt toe door massage. Dit is een ‘feel-good stofje’ dat een positieve invloed heeft op je stemming, zelfvertrouwen, slaappatroon en verwerking van pijnprikkels. De aanraking bij massage stimuleert ook de aanmaak van oxytocine, dat voor een gevoel van geborgenheid en rust zorgt. Oxytocine heeft daarom de bijnaam ‘het knuffelhormoon’. Eerder heb ik al een interessant filmpje over cortisol en oxytocine op facebook gezet. In het filmpje wordt een interessant vraag gesteld: Can stress kill you? Wil je hem zien, bekijk hem hier.    

Het verlichten van de bijhorende fysieke klachten
Stress en psychische klachten zorgen ervoor dat je gaat verkrampen in je lichaam. De spanning zet zich vast in je spieren, vooral in de nek en schouders. Hierdoor kan je spanningshoofdpijn krijgen. Ook de ademhaling kan door te veel spanning verstoord raken. Doordat je via de borst ademhaalt in plaats van je buik, wordt je ademhaling kort en oppervlakkig. Door de spanningen en de verkeerde ademhaling wordt de bloedsomloop belemmerd en daarmee ook de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Met alle negatieve gevolgen van dien voor de organen, spieren en andere weefsels.

Door middel van massage kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, waardoor spanningen worden opgelost. Je spieren worden hierdoor flexibeler. Massage stimuleert ook de celstofwisseling, wat ervoor zorgt dat organen en weefsels weer beter gaan functioneren. Ook kan massage helpen om weer dieper en meer ontspannen adem te halen. Pijnklachten en andere lichamelijke ongemakken zullen door dit alles verminderen, waardoor er meer ruimte is om bezig te gaan met je inner-mij.